Συνήθως οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό. Δη περισσότερο στην Ελλάδα όπου η φιλία, οι σχέσεις και τα σοκάκια έδιναν και χρησίμευαν ως πρότερη κοινωνιολογική επιστήμη στην επίλυση προβλημάτων ή ακόμη και αποριών. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει πραγματικά μια αλήθεια. Στην Ελλάδα ίσως αυτό να μη χρειάζονταν ποτέ. Με τα χρόνια το να μπορέσει κάποιος να σε ακούσει να ανταλλάξει ουδέτερα τη γνώμη του για σένα ή ακόμα και να πει την άποψή του έγινε πολυτέλεια. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ανάγκη για την ανθρωπολογική επιστήμη της Ψυχολογίας. Συχνά όταν χρειάζεται ιδίως να πειστεί ένα άτομο να έρθει σε επαφή με έναν τέτοιου είδους ειδικό παρατίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Γιατί να μην τα πω σε ένα φίλο μου;
2. Θα με καταλάβει καλύτερα ένας ξένος;
3. Δεν το έχω ανάγκη και άρα γιατί το κάνουμε τόσο μεγάλο θέμα;
4. Έχω τη δική μου προσωπικότητα και δεν θέλω να μου την αλλάξει κανείς. Εγώ γιατί να πάω;
5. Παλιότερα δεν είχαν ψυχολόγους. Πως τα κατάφερναν τότε;

Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα ίσως όχι μεμονωμένα αλλά γενικά θα έλεγα πως οι έννοιες «ψυχή», «πνεύμα» και «συνείδηση» αποτελούν αντικείμενα της Ψυχολογίας, της Ψυχοθεραπείας, της Ψυχιατρικής, της Φιλοσοφίας, της Ποίησης, του Θεάτρου και της Μυθολογίας. Το νεογέννητο δεν είναι άγραφος χάρτης αλλά κουβαλά μέσα του ολόκληρη την προηγούμενη ανθρωπότητα. Αυτόν τον κόσμο προσπαθεί να ανασύρει η Ψυχολογία αφού αποτελεί μια οδό από εικόνες, συμπεριφορές, τάσεις και γνώση. Τις θεωρίες για την ψυχή είχαν αρχικά επεξεργαστεί οι ποιητές μες στην τραγωδία και την ιστορία. Το παιδί διερευνά πρώτα το περιβάλλον του και μετά αρχίζει να διερευνά τον εαυτό του. Πρώτος ο Σωκράτης μεταθέτει το κέντρο του ενδιαφέροντος της Φιλοσοφίας από τη φύση στην ανθρώπινη συμπεριφορά και εξηγεί πως πρέπει κανείς να ζει. Προοδευτικά αρχίζει να εξαπλώνεται η ιδέα μιας εσωτερικής ζωής με διαμάχες και τις οποίες ο άνθρωπος καλείται να τις διευθετήσει. Η ηθική ανησυχία γεννά την ψυχολογική ανάλυση.

Ο Ψυχοθεραπευτής μεθοδεύει, ερευνά και ανοίγει το δρόμο για ευκαιρίες αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις υποσυνείδητες λειτουργίες που διαταράσσουν την ενήλικη ζωή. Ο Ψυχοθεραπευτής δεν θεραπεύει γιατί το να φτάσει στην Ιθάκη ο καθένας από μας είναι δίκη του επιλογή και δική του ευθύνη. Εκείνος μας αποκαλύπτει εναλλακτικές, μας δείχνει τους στόχους και μας προσφέρει τον επικοινωνιακό χώρο και τον κατάλληλο τρόπο για να τους επιτύχουμε. Σέβεται τον προσωπικό μας ρυθμό, δεν μας βιάζει να αλλάξουμε, δεν καταδιώκει την αρνητικότητα που κατοικεί μέσα μας, δέχεται τα ενοχλητικά μας συμπτώματα ως αμυντικές προσπάθειες μιας προβληματικής σκέψης και συμπεριφοράς και μας μαθαίνει να αποδεχόμαστε ξεκάθαρα τις αδυναμίες μας, τις ανάγκες μας και τέλος την αντιμετώπισή τους.

Τέλος ο θεραπευτής σέβεται χωρίς προϋποθέσεις το λόγο και τη σιωπή και βοηθά να αναγνωρίσουμε την αξία μας χρησιμοποιώντας μεθόδους και τεχνικές που σίγουρα τα ερμηνευτικά φίλτρα της φιλίας δεν είναι ίσως ικανά να μας κάνουν να καταλάβουμε την εσωτερική μας πραγματικότητα. Η ψυχή οφείλει στην πορεία της να ανακτήσει τη χαμένη της ενότητα και ακεραιότητα, να ξαναγίνει ο εαυτός της και να φτάσει στην αλήθεια με οδηγό το νου.  
Προβληματισμοί
Η ψυχοθεραπεία χτίζει ευκαιρίες που εμείς είτε δεν έχουμε στη διάθεσή μας, είτε δεν νιώθουμε ότι είναι πραγματικές ευκαρίες. Η δουλειά μου είναι να σας δώσω την δυνατότητα να ξεκολλήσετε από την ίδια κατάσταση που συνεχίζετε να είστε, με το να καταλάβετε τις ευκαιρίες που θα σας επιτρέψουν να προχωρήσετε παρακάτω.
Τσάμη Αναστασία
Ψυχοθεραπεύτρια - Σεμινάρια

Υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας &
Online Συμβουλευτικής

Μιαούλη & Ξάνθου 7
Λαμία, 35100

Τηλ: 2231050738
Κιν:  6944460212

E-mail:
tsami.anastasia@gmail.com