Άρθρα - Δημοσιεύεσεις
Η θλίψη, το άγχος και η ανυσηχία έχουν συχνά πολλές ρίζες.
Η ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία για να ξεριζώσετε
τις ρίζες αυτές.

Ψυχοσωματικές Διαταραχές

 

Ο όρος ¨ψυχοσωματική¨ διαταραχή αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει μια ετερογενή ομάδα παθήσεων όπως το βρογχικό άσθμα - η ιδιοπαθής υπέρταση - η ελκώδης κολίτιδα - ο υπερθυρεοειδισμός - καθώς και το έλκος του βολβού του δωδεκαδάκτυλου.

 

Οι ενδείξεις που θα μας κάνουν να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για κάτι το ψυχοσωματικό θα είναι η χειροτέρευση της κατάστασης, η εφαρμογή θεραπείας, η ύπαρξη ψυχολογικών προβλημάτων και τέλος η επιθυμία που έχει το άτομο για βοήθεια εκτός ιατρού (παθολόγου) αλλά κάποιου ειδικού. Από πολύ παλιά οι άνθρωποι είχαν κατανοήσει πως όταν η ψυχή είναι προβληματική θα έχει πρόβλημα και το σώμα. Η θεραπεία ψυχοσωματικών διαταραχών είναι αρκετά δύσκολη αφού οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο είναι πολύπλοκοι και πολύπαραγοντικοί. Έχει βρεθεί από διάφορες έρευνες κατά καιρούς πως οι οικογένειες που έχουν άτομα ή παιδιά με ψυχοσωματικά προβλήματα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 

1. Έλλειψη σαφώς ορίως αυτονομίας μεταξύ των ατόμων.

2. Συχνές συγκρούσεις που δεν είναι αναλυμένες.

3. Υπερπροστασία

4. Δυσκαμψία αντιμετώπισης καταστάσεων.

5. Ανάμειξη του παιδιού σε συγκρούσεις γονέων.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην θεραπεία παιδιών που έχουν ψυχοσωματικά προβλήματα. Η θεραπεία των παιδιών εξαρτάται άμεσα από τους ίδιους τους γονείς αλλά και τα ίδια.

 

Οι καλές σχέσεις οικογένειας και ιατρού θα αποδειχθούν χρήσιμες. Θεραπευτική αντιμετώπιση σημαίνει ενδιαφέρον - έρευνα και εμπιστοσύνη στις σχέσεις. Η σταδιακή βοήθεια - η συζήτηση και η ψυχική υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν αρκεί να το πιστεύουν γονείς και παιδί.

 

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι άτομο έχει μία πάθηση παρά τι πάθηση έχει ένα άτομο.»

 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ  

Τσάμη Αναστασία

Ψυχοθεραπεύτρια

Τσάμη Αναστασία
Ψυχοθεραπεύτρια - Σεμινάρια

Υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας &
Online Συμβουλευτικής

Μιαούλη & Ξάνθου 7
Λαμία, 35100

Τηλ: 2231050738
Κιν:  6944460212

E-mail:
tsami.anastasia@gmail.com